Čtyři hlavní kritéria výběru venkovních žaluzií

Vídáte domy s okny opatřenými venkovními žaluziemi čím dál častěji? To pro nás není překvapením. Řekneme vám proč.

  • Díky umístění žaluzií před okno ovlivníte nejen stínění, ale také tepelné klima v interiéru. To interiérové žaluzie neumí.
  • Venkovní žaluzie dokáží odstínit až 85 % slunečního záření a zajistí snížení teploty v interiéru až o 8 stupňů.
  • Ve srovnání s venkovními roletami umožňují natáčecí lamely regulovat stupeň zastínění.
  • Skvěle vypadají a dodají vzhledu vašeho domu moderní design.
  • Na rozdíl od interiérových žaluzií, které musíte často otírat nebo luxovat, nevyžadují venkovní žaluzie prakticky žádnou údržbu.
  • Hodí se i pro zastínění pásových oken.
Venkovní žaluzie Z90
Venkovní žaluzie C80

Pokud vás výhody venkovních žaluzií přesvědčily, nezlomí vás jistě jediná jejich nevýhoda ve srovnání s žaluziemi interiérovými, a tou je cena. Ta je pochopitelně vyšší. Přesto ze zkušenosti považujeme venkovní žaluzie za nejvhodnější univerzální typ stínění.

Jak vybrat správný typ venkovních žaluzií právě pro vás?

Výběr profilu lamel

Nejdříve se zaměřte na profil hliníkových lamel. Vyžadujete maximální zatemnění místnosti? Pak vybírejte z lamel profilu „Z“, kde je tento efekt téměř dokonalý. Další možností jsou lamely profilu C. Zatemnění není tak dokonalé, ale díky oboustrannému naklápění nabízí příjemné možnosti stínění interiéru.

Výběr průměru lamel

Dalším parametrem pro rozhodování je šířka neboli průměr lamel. Například označení Z 90 znamená, že každá lamela má tvar písmene Z a průměr 90 mm. Konkrétně tyto lamely jsou nejpevnější, nejodolnější a velmi žádané. Naše doporučení: čím větší okna máte, tím větší průměr lamely zvolte.

Způsob vedení žaluzií

Máte vybraný tvar i šířku lamel? Pak zvolte vedení lamel ve vodicích lištách nebo na lanku. My doporučujeme vedení ve vodicích lištách, které zajistí větší odolnost i v silném větru a také tišší chod než žaluzie vedené na lanku.

Ovládání

Při výběru ovládání bude rozhodovat zejména poměr komfortu a ceny.
Venkovní žaluzie lze ovládat ručně klikou – toto základní řešení už dnes využíváme jen na výslovné přání zákazníka. Má totiž řadu nevýhod. Kliku je třeba umístit do interiéru, což není esteticky ani prakticky ideální řešení. Nezbytné je totiž provrtat okno nebo probourat zdivo.
Výrazně pohodlnější a uživatelsky komfortnější je ovládání elektromotorem. Náročným klientům, kteří si potrpí na maximální komfort a fandí trendům moderního bydlení, doporučujeme inteligentní ovládání od Somfy přes rozhraní TaHoma. Prostřednictvím chytrého mobilního telefonu nebo tabletu můžete ovládat nejen venkovní žaluzie, ale i garážová vrata, markýzy, zkrátka veškerou stínící techniku.

Podívejte se na nabídku venkovních žaluzií

Žaluzie EXT50 má boční vedení ocelovým lankem. Horní profil společně s balem lamel je možné překrýt krycím plechem. Žaluzie INT50 je bez vodících lanek.

Žaluzie Z70, Z90 mají lamely ve tvaru Z, což umožňuje lepší domykatelnost než u lamely tvaru C. Na spodní straně lamel je těsnění snižující hlučnost …

Žaluzie s lamelou C65, C80 jsou nejrozšířenějším typem. Jsou osazeny lamelami ve tvaru C, které jsou vedeny po stranách ve vodících lištách…

Žaluzie EXT50 má boční vedení ocelovým lankem. Horní profil společně s balem lamel je možné překrýt krycím plechem. Žaluzie INT50 je bez vodících lanek.

Štítky: